دانلود بررسی نقش وجایگاه حقوقی رییس قوه مقننه درحقوق عمومی ایران93 چکیده جایگاه و موقعیت رئیس مجلس تا حد زیادی خاص ومنحصر بفرد است. ازسویی رئیس مجلسمانند سایر نمایندگان مجلس وظایفی بر
جایگاه و موقعیت رئیس مجلس تا حد زیادی خاص ومنحصر بفرد است. ازسویی رئیس مجلسمانند سایر نمایندگان مجلس وظایفی بر عهده دارد و دیگر اینکه هنگامی که به عنوان ریاست مجلس انتخاب می شود وظایف و اختیارات خاصی از طریق قانون اساسی و آیین نامه ها بر عهده وی گزارده می شود. رئیس مجلس به عنوان مدیر قوه مقننه وظایفی را بر عهده دارد که در آیین نامه داخلی برای وی تعیین می شود. مدیریت جلسات و دستور افتتاح و اختتام جلسات از مهمترین وظایف خاص وی می باشد و از جمله وظایف که بین رئیس و هیأت رئیسه مشترک می باشد نظارت بر امور اداری و مالی مجلس، نظارت بر نمایندگان می باشد.
رئیس مجلس در برابر قوه مجریه وظیفه نظارتی خاصی دارد که طبق اصول 85 و 138 قانون اساسی برای وی تعیین شده است. طبق این فرآیند که درراستای تضمین قانونی بودن مصوبات دولت طراحی شده است، دولت مکلف است مصوباتخود را همزمان با ابلاغ جهت اجرا به اطلاع رئیس مجلس برساند تا در صورتیکه آنها را مغایر با قوانین تشخیص داد، آنها را برای تجدید نظر به دولتارسال کند. اگر این مصوبات مغایر با قانون تشخیص داده شود با دلیل آن را به هیأت وزیران برای اصلاح و تجدید نظر ابلاغ می شود واگر در مدت مقرر نسبت به لغو یا اصلاح قسمت مورد ایرادمصوبه اقدام نشود، پس از پایان مهلت مزبور این قسمت ها ملغی الاثر خواهدبود.این اصلاحیه که در راستای اعطای ضمانت اجرا به اصول 85 و138قانون اساسی به تصویب مجلس رسیده است، اما به نظر می رسد با اصولی از قانون اساسی که حق ابطال را به دیوان عدالت اداری می دهد، مغایر است.رئیس مجلس در دیگر نهادهای نظام جایگاهی خاص دارا می باشد و به عنوان رئیس قوه قانونگذاری کشور در نهادهای مهم مانند شورای بازنگری، شورای عالی امنیت کشور، شورای عالی انقلاب فرهنگی عضو می باشد و در تصمیم گیری ها و سیاست های این نهادها تاثیر گذار است.
کلید واژگان: نظارت- نقش- جایگاه- رئیس مجلس شورای اسلامی- قوه مقننه- قوه مجریه